Από το Ρακί στο Ούζο

E-mail Εκτύπωση PDF

Από το Ρακί στο Ούζο Το βιβλίο «Από το Ρακί στο Ούζο» είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σ’ ένα «μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας», σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία των πολιτισμών και στη «γεωγραφία των γεύσεων», που ξεκινά από την Αίγυπτο του 5ου μ.Χ. αιώνα (την κοιτίδα της αλκοολικής απόσταξης) για να καταλήξει στο μικρό καφενεδάκι του πλέον απομακρυσμένου χωριού της Ελλάδας, όπου μια παρέα γερόντων, μοιράζεται το ούζο με μερικές ελιές, λίγο τυράκι, και κάποιες «μπούκες» ψωμιού.

Το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από την συναρπαστική ιστορία της αλκοόλης, να ανακαλύψει τις «εκλεκτικές συγγένειες» ανάμεσα στα διάφορα αλκοολούχα αποστάγματα (όπως την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο Ρακί και το Ούζο) και πρωτίστως να γνωρίσει το Ούζο. Να μάθει οτιδήποτε αφορά στο παρελθόν του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αυτά που το έχουν αναδείξει ως το προσφιλέστερο ποτό της χώρας μας. Να γνωρίσει τους τρόπους παραγωγής του, να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία του μέσα από τα ποτοποιεία, τα μπακάλικα, τα καφενεία, τα ουζάδικα και το ποτοπωλεία. Να μυηθεί στην «τελετουργία» της πόσης του, να μοιραστεί εμπειρίες και βιώματα, να οσφρηστεί τα πλούσια αρώματά του, να νιώσει τη μοναδικότητα της γεύσης του. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με την παράδοσή μας.

You are here Οι εκδόσεις μας