Τσίπουρο

E-mail Εκτύπωση PDF

Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά έχουν τις πιο βαθιές τους ρίζες στη φτώχεια. Η αλήθεια αυτή αρχίζει από το αμπέλι που πάντοτε καταλάμβανε τα πιο φτωχά εδάφη. Οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις όχι μόνο δημιούργησαν τα αλκοολούχα ποτά, αλλά συνέβαλαν και στη διάδοσή τους.

Η ιστορία του τσίπουρου δείχνει να ταυτίζεται απόλυτα με την προαναφερόμενη αντίληψη. Η πρώτη ύλη που μπαίνει στον άμβυκα δεν έχει ουσιαστική αξία. Πρόκειται για έναν σωρό που αποτελεί υπόλοιπο του πιεστηρίου το οποίο νωρίτερα χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του κρασιού. Η απόσταξη γίνεται με απλές συσκευές και το μόνο που κατά βάσει απαιτεί είναι η χειρωνακτική εργασία την οποία άλλωστε διαθέτουν αγόγγυστα οι παρασκευαστές του συγκεκριμένου αποστάγματος.

Ζητήματα σταθερού αλκοολικού τίτλου ή υψηλής γευσιγνωσίας είναι γεγονός πως λίγο απασχολούν τους παραγωγούς αφού πρόκειται για ένα προϊόν που έχει προκαθορισμένο όριο κατανάλωσης.

Τσίπουρο στην Ελλάδα ονομάζεται το απόσταγμα στεμφύλων. Στην Κρήτη το ίδιο ακριβώς απόσταγμα ονομάζεται τσικουδιά. Μακρά παράδοση σε απόσταγμα στέμφυλων έχει η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Ήπειρος και η δυτική Μακεδονία.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατόπιν μιας σειράς φορολογικών παρεμβάσεων και όρων η διαδικασία παρασκευής τσίπουρου άρχισε να «ακούει» σε μία σειρά κανόνων αυστηρότερης απόσταξης με αποτέλεσμα το παραγόμενο προϊόν να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του διευρύνοντας έτσι την απήχησή του ευρύτερες κατηγορίες καταναλωτών.

Σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση έγινε την τελευταία δεκαετία από μεγάλες οινοποιητικές (κυρίως) μονάδες που διεύρυναν την επιχειρηματική τους δράση παράγοντας και διακινώντας εμφιαλωμένο τσίπουρο. Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται σεβόμενο με απόλυτη υπευθυνότητα στους όρους και τους κανόνες που επιβάλλει η σύγχρονη αγορά έχοντας αποβάλλει όλα τα μειονεκτήματα που συναντά κανείς στην διάθεση του «χύμα» τσίπουρου, όπως: την έλλειψη σταθερού αλκοολικού τίτλου, την ασταθή ποιότητα και γεύση και το βασικότερο όλων την επικινδυνότητα που εμπεριέχεται στις τοπικές παραγωγές από την ύπαρξη κυρίως της μεθανόλης που προέρχεται από την υδρόλυση των πηκτινικών υλών οι οποίες και συμμετέχουν στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών. Η απομάκρυνση της μεθανόλης (η αλόγιστη χρήση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει εκτεταμένες βλάβες στα οπτικά νεύρα) είναι σχεδόν αδύνατη με την χρήση απλών αποστακτικών μηχανημάτων. Αντιστοίχως η υψηλή τεχνογνωσία σε συνδυασμό με τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτουν οι μεγάλες μονάδες καθιστούν το παραγόμενο προϊόν απολύτως ασφαλές, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που πρόκειται για ποτό που παράγεται με απόλυτη πιστότητα στις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν τόσο η ευρωπαϊκή κοινότητα όσο και οι ελληνικές Αρχές.

Η Ποτοποιΐα Μπέη ανταποκρινόμενη στο αγοραστικό ενδιαφέρον της πελατείας της, αλλά και ανταποκρινόμενη στη βασική της αρχή που θέλει την υψηλή και ασφαλή ποιότητα των προϊόντων που παράγει ή διακινεί, εδώ και πολλά χρόνια έχει επιλέξει ένα τοπικό τσίπουρο το οποίο ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στους όρους που έχει θέσει.

Πρόκειται για το τσίπουρο Καρύδα. Παρασκευάζεται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, από μία σύγχρονη μεγάλη μονάδα κατασκευασμένη με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει το ελληνικό Κράτος. Το τσίπουρο Καρύδα είναι ένα από τα πλέον αξιόπιστα προϊόντα που διακινούνται στο νομό Σερρών και αυτό πιστοποιείται από την ολοένα και διευρυνόμενη απήχησή του στους Σερραίους καταναλωτές.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία μπορεί κάποιος να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες είναι www.tsipourokaryda.gr. Ένα κλίκ στην παραπάνω διεύθυνση σας δίνει την δυνατότητα μιας πληρέστερης ενημέρωσης για την γκάμα των προϊόντων που παράγει η επιχείρηση, τα οποία στο σύνολό τους διατίθενται και από την ποτοποιΐα Μπέη.

You are here Τσίπουρο