Οίνοι ονομασίας προελεύσεως και τοπικοί οίνοι

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ονομασία προελεύσεως αναφέρεται σε μία συγκεκριμένη αμπελουργική περιοχή, ενώ τα προϊόντα που την αναγράφουν στην ετικέτα τους υποδηλώνουν ότι έχουν παραχθεί βάση των προδιαγραφών που έχουν οριστεί σαν προϋποθέσεις για την χρήση του τοπωνυμίου στο όνομα του κρασιού. Οι προδιαγραφές αυτές αναφέρονται στην γεωγραφική ζώνη που καλύπτει η ονομασία προέλευσης (εντός της οποίας πρέπει να γίνει η γλευκοποίηση και οινοποίηση του κρασιού), την ποικιλία των σταφυλιών, τις μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης, την μέγιστη στρεμματική απόδοση (υπέρβαση της οποίας αφαιρεί από το προϊόν το δικαίωμα χρήσης του τίτλου προελεύσεως) και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Στην Ελλάδα η ονομασία προελεύσεως αναφέρεται σε ευρύτερες καλλιεργητικές κοινότητες (Αμύνταιο, Νάουσα κτλ) ενώ σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία ο όρος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα κτήματα παραγωγής.

Οι ονομασίες προελεύσεως συναντώνται σε δύο υποκατηγορίες: Ονομασία προελεύσεως ελεγχόμενη (ΟΠΕ) και ονομασία προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας (ΟΠΑΠ), διακρινόμενα στη συσκευασία από μπλε και κόκκινη ταινία αναγνώρισης αντίστοιχα.

Τα κρασιά που ανήκουν στην κατηγορία των τοπικών οίνων πρέπει να τηρούν κάποιες προδιαγραφές που σχετίζονται με την περιοχή στην οποία αναφέρεται η ονομασία (αναφορικά κυρίως με τη χρήση σταφυλιών προερχόμενα από τη συγκεκριμένη περιοχή), όμως οι παραγωγοί έχουν την ευχέρεια να διαφοροποιηθούν στις τεχνικές παραγωγής.

Τόσο οι ΟΠΑΠ όσο και οι Τοπικοί έχουν την δυνατότητα (με προϋποθέσεις) να αναγράφουν το όνομα ή τα ονόματα των ποικιλιών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή τους.

Reserve και Grand Reserve

Οι ενδείξεις αυτές αφορούν αποκλειστικά κρασιά ονομασίας προελεύσεως και αναφέρονται στον χρόνο παλαίωσης για το συγκεκριμένο κρασί.

Για τα λευκά κρασιά η ένδειξη Reserve υποδηλώνει χρόνο παλαίωσης 2 ετών πριν την κυκλοφορία του προϊόντος, από τα οποία για 6 τουλάχιστον μήνες το κρασί παρέμεινε μέσα σε βαρέλι. Για το κόκκινο κρασί αντίστοιχα ο χρόνος παλαίωσης είναι τα 3 χρόνια και η παραμονή στο βαρέλι 6 μήνες τουλάχιστον.

Η ένδειξη Grand Reserve όταν αναγράφεται σε ετικέτα λευκού κρασιού υποδηλώνει ότι το προϊόν παλαιώθηκε για 3 τουλάχιστον χρόνια, ένα από τα οποία θα ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι. Για τα κόκκινα κρασιά ο χρόνος παλαίωσης είναι 4 χρόνια, 2 από τα οποία ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι, το οποίο ειδικά για αυτή την ένδειξη δεν πρέπει να ξεπερνά σε χωρητικότητα τα 600 λίτρα.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις Cava, Chateau, Domaine

Η ένδειξη Cava αναφέρεται αποκλειστικά σε Επιτραπέζιους οίνους (και όχι σε οίνους ονομασίας προέλευσης) οι οποίοι έχουν υποστεί παλαίωση (2 χρόνια για τα λευκά, 3 για τα κόκκινα με ελάχιστο χρόνο παραμονής σε βαρέλι τους έξη μήνες). Οι ενδείξεις Βίλα, Μοναστήρι, Chateau, Κτήμα, Πύργος, Κάστρο, Αγρόκτημα, Domaine αναφέρονται σε τοπικούς οίνους και υποδηλώνουν ότι η παραγωγή του κρασιού έγινε αποκλειστικά με τη χρήση σταφυλιών που παρήχθησαν στην ίδια αμπελουργική εκμετάλλευση, μέσα στην οποία έγινε και η οινοποίηση.

Τι σημαίνει η ένδειξη "Ονομασία Κατά Παράδοση"

Τα κρασιά με Ονομασία Κατά Παράδοση παράγονται, και σε ορισμένες περιπτώσεις καταναλώνονται, σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους μιας συγκεκριμένης περιοχής ή χώρας. Είναι κρασιά των οποίων το όνομα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και παραδοσιακά για τον χαρακτηρισμό προϊόντων που παράγονται σε μία και μόνο χώρα ή περιοχή της χώρας.

Παράδειγμα κρασιού Ονομασίας Κατά Παράδοση αποτελεί η Ρετσίνα. Σήμερα η ονομασία "ΡΕΤΣΙΝΑ" χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα λευκά ξηρά ελληνικά κρασιά που παράγονται με την πατροπαράδοτη μέθοδο της προσθήκης ρετσινιού πεύκου στο γλεύκος. Σ' αυτή την κατηγορία υπάγεται επίσης και η Βερντέα, ένα λευκό γλυκό κρασί που παράγεται στη Ζάκυνθο.

Ελληνικές και ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα

Αγιωργίτικο – Agiorgitiko

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Αποκλειστικά ζώνη Νεμέας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Νεμέα
Σχόλια: Καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων στην περιοχή, γνωστό με το όνομα του οίνου της εποχής αυτής ως “φλυάσιος οίνος”. Προσπάθειες να καλλιεργηθεί σε άλλες περιοχές δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αηδάνι Άσπρο – Aidani White

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Κυκλάδες
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Σαντορίνη
Σχόλια: ΟΠΑΠ Σαντορίνη (Λευκός γλυκός) σε ανάμειξη με Ασύρτικο

Αθήρι – Athiri

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Αμοργός, Θράκη, Κρήτη, Λακωνία, Μακεδονία, Ρόδος, Σαντορίνη
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Ρόδος , ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ και Τοπικοί οίνοι
Σχόλια: ΟΠΑΠ Ρόδος (Λευκός ξηρός), ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Λευκός ξηρός) σε ανάμειξη με Ασύρτικο και Ροδίτη

Ασπρούδες - Asproudes

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Μαντινεία , Τοπικοί οίνοι και οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια:ΟΠΑΠ Μαντινεία σε ανάμειξη με Μοσχοφίλερο, είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες

Ασύρτικο – Asyrtiko

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Θράκη, Κυκλάδες, Μακεδονία
Παραγόμενοι οίνοι : ΟΠΑΠ Σαντορίνη, ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ, Τοπικοί και οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Σαντορίνη (Λευκός ξηρός), ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Λευκός ξηρός) σε ανάμειξη με Αθήρι και Ροδίτη

Βερτζαμί – Vertzami

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Ακαρνανία , Λευκάδα  
Παραγόμενοι οίνοι: Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρής έκταση καλλιέργεια

Βηλάνα – Vilana

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Κρήτη
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πεζά
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Γκρενάς Μπλανκ – Grenache Blanc

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Κορινθία, Αχαΐα
Παραγόμενοι οίνοι: Κατά παράδοση
Σχόλια: Νεοεισαχθείσα ποικιλία

Γκρενάς Ρουζ – Grenache Rouge

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Βοιωτία, Κορινθία, Μεσσηνία, Χαλκιδική
Παραγόμενοι οίνοι: Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Νεοεισαχθείσα ποικιλία

Δαφνιά - Dafnia

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Ηράκλειο Κρήτης
Παραγόμενοι οίνοι: Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Θραψαθήρι – Thrapsathiri

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Κρήτη
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικοί , Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Καμπερνέ Σωβινιόν – Cabernet Sauvignon

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ, Τοπικοί και Οίνοι κατά παράδοση .
Σχόλια: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Καμπερνέ Φρανκ και Λημνιό .

Καμπερνέ Φρανκ – Cabernet Frank

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Αχαΐα, Θράκη, Κορινθία, Μακεδονία, Μεσσηνία  
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ , Τοπικοί οίνοι
Σχόλια: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Καμπερνέ Σωβινιόν και Λημνιό .

Καρινιάν – Carignan

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Αχαΐα, Βοιωτία, Θεσσαλία, Κρήτη
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Μεσενικόλα, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Μεσενικόλα (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Συράχ

Κοτσιφάλι – Kotsifali

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Κρήτη, Κυκλάδες  
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πεζά, Οίνοι κατά παράδοση  
Σχόλια: ΟΠΑΠ Πεζά (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Μανδηλαριά

Λαδικινό – Ladikino

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Κρήτη
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικός
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Λημνιό – Limnio

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Θράκη, Εύβοια, Λήμνος, Μακεδονία
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Καμπερνέ Φρανκ και Καμπερνε Σωβινιόν. Το Λημνιό ή Καλαμπάκι θεωρείτε η αρχαιότερη ποικιλία που συνεχίζει να καλλιεργείται.

Λιάτικο – Liatico

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Ζάκυνθος, Κρήτη, Κυκλάδες  
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Δάφνες , ΟΠΑΠ Σητεία, Τοπικός και κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Δάφνες και ΟΠΑΠ Σητεία είναι Ερυθρός Ξηρός και Ερυθρός Γλυκός

Μανδηλαριά – Mandilaria

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πάρος, ΟΠΑΠ Ρόδος, ΟΠΑΠ Αρχάνες, ΟΠΑΠ Πεζά, Τοπικός και Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Πάρος (Ερυθρός Ξηρός) σε ανάμειξη με Μονεμβασιά, ΟΠΑΠ Ρόδος (Ερυθρός Ξηρός) , ΟΠΑΠ Αρχάνες και ΟΠΑΠ Πεζά (Ερυθρός Ξηρός) σε ανάμειξη με Κοτσιφάλι

Μαυροδάφνη - Mavrodaphni

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Αρκαδία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Μαγνησία, Νησιά του Ιονίου, Χαλκιδική
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΕ Μαυροδάφνη Πατρών, ΟΠΕ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΕ Μαυροδάφνη Πατρών και ΟΠΕ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας (Ερυθρός Γλυκός) σε ανάμειξη με Κορινθιακή

Μαύρο Μεσενικόλα – Black Mesenicola

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Θεσσαλία
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Μεσενικολά
Σχόλια: ΟΠΑΠ Μεσενικολά (Ερυθρός ξηρός) σε ανάμειξη με Καρινιάν και Συράχ

Μερλό – Merlot

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Μακεδονία, Νησιά του Ιονίου
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικός Δράμας, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Μονεμβασιά – Monemvassia

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Λακωνία, Νησιά του Αιγαίου
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πάρος, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Μοσχάτο – Muscat

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι : ΟΠΑΠ Λήμνος , ΟΠΕ Μοσχάτος Πατρών , ΟΠΕ Μοσχάτος Ρίου Πατρών , ΟΠΕ Μοσχάτος Κεφαλληνίας , ΟΠΕ Μοσχάτος Ρόδου , ΟΠΕ Μοσχάτος Λήμνου , ΟΠΕ Μοσχάτος Σάμου , Οίνοι κατά παράδοση .
Σχόλια : ΟΠΑΠ Λήμνος ( Λευκός Ξηρός ) , όλα τα ΟΠΕ είναι Λευκοί Γλυκοί οίνοι .

Μοσχοφίλερο – Moschofilero

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Αρκαδία, Αχαΐα, Κορινθία, Μεσσηνία
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Μαντινεία, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Ερυθρά ποικιλία που δίνει λευκό ξηρό κρασί, ΟΠΑΠ Μαντινεία σε ανάμειξη με Ασπρούδα

Μπατίκι - Batiki

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Εύβοια, Θεσσαλία, Μακεδονία
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικός Τιρνάβου, οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Ο Τοπικός Τιρνάβου είναι σε ανάμειξη με Ροδίτη

Νεγκόσκα - Negoska

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Μακεδονία
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Γουμένισσα
Σχόλια: ΟΠΑΠ Γουμένισσα σε ανάμειξη με Ξυνόμαυρο, μικρή έκταση καλλιέργειας

Ντεμπίνα – Debina

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Ήπειρος, Θεσσαλία
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Ζίτσα, οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Ζίτσα (Λευκό Ξηρό Αφρώδες)  

Ξινόμαυρο – Xinomavro

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Βόρεια του Ολύμπου
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Αμύνταιο, ΟΠΑΠ Γουμένισσα, ΟΠΑΠ Νάουσα, ΟΠΑΠ Ραψάνη, Τοπικός, οίνοι κατά παράδοση  
Σχόλια: Η ποικιλία ξυνόμαυρο οφείλει την διατήρηση του και την επέκταση του στις προσπάθειες τις Κας Κουράκου (Πρώην Διευθύντριας Ινστιτούτου Οίνου)

Πινό Νουάρ – Pinot Noir

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Πελοπόννησος, Κρήτη  
Παραγόμενοι οίνοι: Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Νεοεισαχθείσα καλλιέργεια  

Πλυτό – Plyto

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Ηράκλειο Κρήτης
Παραγόμενοι οίνοι: Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Ροδίτης – Roditis

Χρώμα: Λευκό - Ερυθρωπό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Πάτρα, ΟΠΑΠ Αγχίαλος, ΟΠΑΠ Πλαγιές του ΜΕΛΙΤΩΝΑ, Τοπικός, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Αγχίαλος (Λευκός Ξηρός) σε ανάμειξη με Σαββατιανό και ΟΠΑΠ Πλαγιές ΜΕΛΙΤΩΝΑ (Λευκός Ξηρός) σε ανάμειξη με Αθήρι και Ασύρτικο. Κατέχει την δεύτερη θέση σε καλλιέργεια μετά την Ασπρούδα.

Ρομπόλα – Robola

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Πρέβεζα, Νησιά του Ιονίου
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Μικρή έκταση καλλιέργειας

Ρωμέικο – Romeiko

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Κρήτη, Νησιά του Αιγαίου
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικός Κριτικός, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Ποικιλία με μεγάλη στρεμματική απόδοση και καλύπτει την μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων της δυτικής Κρήτης

Σαββατιανό – Savatiano

Χρώμα: Λευκό
Περιοχές καλλιέργειας: Σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Αγχίαλου, Τοπικός, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Αγχίαλου (Λευκός Ξηρός) σε ανάμειξη με Ροδίτη

Σαρντονέ – Chardonnay

Χρώμα: Λεύκο
Περιοχές καλλιέργειας: Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Πελοπόννησος  
Παραγόμενοι οίνοι: Τοπικός, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: Νεοεισαχθείσα ποικιλία που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια σε μικρό ποσοστό στους Τοπικούς οίνους

Συρά – Syrah

Χρώμα: Ερυθρό
Περιοχές καλλιέργειας: Θεσσαλία, Πελοπόννησος
Παραγόμενοι οίνοι: ΟΠΑΠ Μεσενικολά, Οίνοι κατά παράδοση
Σχόλια: ΟΠΑΠ Μεσενικολά (Ερυθρός Ξηρός) σε ανάμειξη με Μεσενικολά και Καρινιάν

You are here Οίνος Οίνοι ονομασίας προελεύσεως και τοπικοί οίνοι