Λικέρ, το ποτό των αισθήσεων

E-mail Εκτύπωση PDF

Λικέρ, το ποτό των αισθήσεωνΤα Μοναστήρια της δυτικής Ευρώπης ήταν τα λίκνα παραγωγής των λικέρ. Ακόμη επιζούν στις μέρες μας η Βενεδικτίνη και η Σαρτρέζ.

Τα λικέρ (ηδύποτα) είναι αλκοολούχα ποτά τα οποία είναι έντονα αρωματισμένα και γλυκά. Η επιτυχία ήρθε από την στιγμή που πέρασαν από την φάση της φαρμακευτικής χρήσης σ’ αυτήν της κανονικής κατανάλωσης.

Ενώ για τα άλλα αλκοολούχα ποτά – όπως και για τα κρασιά- μία ταξινόμηση είναι δυνατή, για τα λικέρ κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο. Γνωρίζουμε μόνον το όνομά τους. Η ακριβής σύνθεσή τους είναι συνήθως γνωστή μόνον στον παραγωγό του.

Στα σύγχρονα ποτοποιεία για την παραγωγή λικέρ χρησιμοποιούνται διαλύματα τα οποία παράγονται από βιομηχανίες που ειδικεύονται στην παραγωγή τους. Αυτά τα διαλύματα μπορεί να είναι φυσικά εκχυλίσματα ή να έχουν προέλθει από ανάμιξη αρωματικών ενώσεων που παράγει η βιομηχανία αρωμάτων με συνθετικές μεθόδους.

Για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος λικέρ, χρησιμοποιούμε το απόσταγμα ή το εγχύλισμα μέσα στο οποίο προσθέτουμε την κατάλληλη ποσότητα γλυκαντικής ύλης σε αναλογίες που επιτρέπουν την επίτευξη ενός προϊόντος με επιθυμητό αλκοολικό τίτλο, επιθυμητή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επιθυμητή αρωματική ένταση. Η τελική ανάμιξη γίνεται με την πρόσθεση καθαρής αλκοόλης και χρωστικών ουσιών.

Λικέρ, το ποτό των αισθήσεωνΗ θερμοκρασία κατανάλωσης του λικέρ καθορίζεται από την ένταση του αρώματος. Όσο πιο έντονο είναι το άρωμα του λικέρ τόσο πιο χαμηλή πρέπει να είναι η θερμοκρασία του. Τα περισσότερα λικέρ είθισται να σερβίρονται και να καταναλώνονται με κύβο πάγου ή με τριμμένο πάγο. Αν θελήσουμε να διατηρήσουμε τον αρχικό αλκοολικό τίτλο του λικέρ, το τοποθετούμε για μικρό χρονικό διάστημα στο ψυγείο. Μ’ αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να αραιώνουμε το προϊόν.

Το λικέρ συνήθως προσφέρεται σε ποτήρι εξαιρετικά μικρό, με χωρητικότητα μία δόση σερβιρίσματος ώστε το πλούσια άρωμά του να διαχέεται αμέσως.

Η αγορά των λικέρ, που από παράδοση απευθύνεται κυρίως σε γυναικείο κοινό, την τελευταία δεκαετία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη κάμψη. Κύρια αιτία αποτελεί η ευρεία διείσδυση στην ελληνική αγορά των σκληρών ξένων αλκοολούχων προϊόντων. Παρ’ όλα αυτά, το λικέρ παραμένει ένα είδος ιδιαίτερα προσφιλές σ’ ένα ευρύ κοινό, το οποίο αναγνωρίζει στο προϊόν αυτό την λεπτεπίλεπτη γεύση, το έξοχο άρωμα και την «ευγενή» καταγωγή του.

Η Ποτοποιία Μπέη πέραν της πολύ μεγάλης γκάμας των λικέρ που διαθέτει στο αγοραστικό κοινό, διακινεί ευρέως και λικέρ σε διάφορους συνδυασμούς, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διασπορά των επιμέρους αρωμάτων και η δημιουργία νέων γεύσεων που ερεθίζουν απολαυστικά τον ουρανίσκο ικανοποιώντας τις επιμέρους επιθυμίες των καταναλωτών.

You are here Λικέρ