Το ιστορικό της επιχείρησης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ίδρυση της επιχείρησης
Το πρώτο κατάστημα στα «Ταμπάχανα»

Ο Κώστας Μπέης σε φωτογραφία του ΜεσοπολέμουΗ οικονομική ανάπτυξη που παρατηρείται στην πόλη των Σερρών, στις αρχές του 20ου αιώνα, θα συμβάλλει στην σταδιακή ένταξη στο οικονομικό γίγνεσθαι και των υπολοίπων κοινωνικών στρωμάτων που διέμεναν εκτός του παραδοσιακού κέντρου.

Ο νέος, υποδεέστερος αλλά με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, οικονομικός άξονας θα δημιουργηθεί νοτιότερα του ιστορικού κέντρου, στα «Ταμπάχανα» (Ταμπά-χανέ) μία περιοχή που πήρε το όνομά της από τα μικρά βυρσοδεψεία που λειτουργούσαν εκεί. Άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής αυτής ήταν τα «χάνια», μακρόστενα οικήματα, τα οποία λειτουργούσαν ως ξενώνες των χωρικών που επισκέπτονταν την πόλη. Στο ισόγειο σταυλίζονταν τα ζώα και στον όροφο μέσα σε μικρά δωμάτια, έμεναν οι χωρικοί. Η άφιξη ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού χωρικών, που έρχονταν να πουλήσουν και να αγοράσουν προϊόντα και που πολλές φορές διέμεναν στην πόλη μία και δύο ημέρες, καθιστούσε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας καινούργιων «καταστημάτων» (επρόκειτο κυρίως για παράγκες που κατασκευάζονταν από πάσης φύσεως υλικά). Έτσι άνοιξαν μαγειρεία, μπακάλικα, πεταλάδικα, μανάβικα, καφενεία, ραφτάδικα κ.ά., που κάτω από άσχημες συνθήκες λειτουργίας, εξυπηρετούσαν την πελατεία τους. Τα «μαγαζιά» αυτά στοιβάζονταν το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας μία εικόνα ανατολίτικου παζαριού, όπου ο καθείς με τον τρόπο του προσπαθούσε να πουλήσει την όποια πραμάτεια του.

Τα χάνια στα ΤαμπάχαναΈτσι στα 1905 σ’ ένα από αυτά τα «μαγαζιά» στοίβαξε την ζωή του και ο νεαρός τότε Κώστας Πασχάλης. Μόλις 15 χρονών, αλλά μεγαλωμένος από μικρό παιδί μέσα στα ταμπάχανα όπου έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, αποφάσισε να κάνει το πρώτο δικό του επαγγελματικό βήμα. Χωρίς την παραμικρή βοήθεια από την πολυμελή οικογένειά του, (ο πατέρας του ήταν γεωργός), στήνει ένα υποτυπώδες μπακάλικο διαθέτοντας στους πελάτες του λίγο από όλα. Ανάμεσα στα είδη, σε περίοπτη θέση βρίσκεται το ούζο.

You are here Η ιστορία της επιχείρησης