Αλκοολούχο Ποτό τύπου Κονιάκ

E-mail Εκτύπωση PDF

Λικέρ, το ποτό των αισθήσεωνΤο ιδιαίτερο αυτό ποτό κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στην πόλη COGNAC της Γαλλίας από όπου πήρε και το όνομά του.

Είναι προϊόν απόσταξης οίνου που παράγεται με ζύμωση γλεύκης από ειδική ποικιλία στέμφυλων που καλλιεργούνται και ευδοκιμούν αποκλειστικά στην συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απόσταξης, η οποία χαρακτηρίζεται για την υψηλή της τεχνική, ξεκινά η πλέον σημαντική φάση, αυτή της παλαίωσης. Η παλαίωση ή ωρίμανση γίνεται σε ξύλινα βαρέλια που κατασκευάζονται από ξύλο δρυός μέσα στα οποία αποθηκεύεται για δύο και πλέον χρόνια το απόσταγμα. Το ξύλο των βαρελιών αυτών σε συνδυασμό με την επίδραση του ατμοσφαιρικού αέρα παράγει νέες χημικές ενώσεις, που δεν υπήρχαν στο αρχικό απόσταγμα (όπως διάφοροι αιθέρες, οξέα, εστέρες, αλδεύδες, ακετάλες, κ.α.) προσδίδοντας του το χαρακτηριστικό άρωμα και την τόσο επιθυμητή γεύση της παλαιότητας.

Μία σημαντική στιγμή για την δημιουργία του τελικού προϊόντος είναι η προσθήκη νερού μετά την ολοκλήρωση της παλαίωσης. Η ανάμιξη με νερό έχει ως σκοπό να κατεβάσει τον αλκοολικό τίτλο από τους 70 στους 40 βαθμούς οινοπνεύματος. Μετά την ανάμιξη το μίγμα θα μείνει εκ νέου αποθηκευμένο για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι ότου φθάσει την τέλεια ενότητα.

Το Κονιάκ αποτελεί ένα απόσταγμα κρασιού με ονομασία προέλευσης κατοχυρωμένη νομοθετικά. Το συγκεκριμένο προϊόν με την συγκεκριμένη ονομασία παράγεται, παλαιώνει και εμφιαλώνεται αποκλειστικά και μόνον στη ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον εύγεστα και ακριβά ποτά στον κόσμο και η εξαίσια και ραφιναρισμένη γεύση του έχει χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές σ’ όλον τον κόσμο.

Είναι τέτοια η αίγλη αυτού του προϊόντος και τόσο μεγάλη η διάδοσή του, που ακόμη και σήμερα είναι συνώνυμο των αποσταγμάτων κρασιού σ’ όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα το Ξηρό Αλκοολούχο Ποτό, τύπου Κονιάκ, παρασκευάζεται με την χρήση αποστάγματος αρίστης ποιότητας οίνου ελληνικής προέλευσης, το οποίο αγοράζεται αυτούσιο από τους έλληνες ποτοποιούς.

Στο απόσταγμα αυτό προστίθεται καθαρή αλκοόλη και άρωμα, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα καθώς και ο αλκοολικός βαθμός ο οποίος θα καθοριστεί με την ανάμιξη νερού που αποτελεί και το τελευταίο στάδιο. Ο χρωματισμός του ποτού αυτού επιτυγχάνεται με την χρήση σακχαροχρώματος.

Οι ιδιαιτερότητες παρασκευής του Αλκοολούχου Ποτού τύπου Κονιάκ, καθιστούν το προϊόν αυτό ιδιαίτερα δύσκολο στην παρασκευή του. Ο κάθε ποτοποιός ανάλογα με την πείρα που διαθέτει και η οποία σχετίζεται κυρίως με την ανταπόκριση των καταναλωτών βάζει την δική του «πινελιά» στην τελική διαμόρφωση του προϊόντος. Αποτέλεσμα αυτών των επί μέρους παρεμβάσεων είναι και η αισθητές διαφορές γεύσης του προϊόντος αυτού από παραγωγό σε παραγωγό.

Πως πίνεται

Αλκοολούχο Ποτό τύπου ΚονιάκΤο Αλκοολούχο Ποτό, τύπου Κονιάκ έχει την δική του φιλοσοφία. Δεν είναι ένα ποτό που πίνεται εύκολα. Προϋποθέτει εκλεπτυσμένη γεύση και ανεπτυγμένη αίσθηση. Για έναν καλό πότη, η ώρα του ποτού αυτού είναι μετά από ένα καλό γεύμα. Αντίθετα με τα άλλα αλκοολούχα που πίνονται γρήγορα, στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται βραδύτητα και παιχνίδι με την γεύση. Η καλή ποιότητα του συγκεκριμένου προϊόντος φαίνεται στην αρωματική επίγευση που μένει στο στόμα μετά την τελευταία γουλιά.

Το ποτήρι του Αλκοολούχου Ποτού, τύπου Κονιάκ, μπορεί να έχει το σχήμα του μπαλονιού ή αυτό της τουλίπας. Η απόχρωση του δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός μεταξύ χρωστικών ξύλου και καραμελοχρώματος. Μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ωχρό, σκοτεινό, λαμπερό, χρυσίζον ή ακτινοβόλο.
 
Στην περιοχή των Σερρών αλλά και γενικότερα στην χώρα μας, η γεύση του συγκεκριμένου προϊόντος, παρά την ύπαρξη μεγάλων και ιδιαίτερα γνωστών παγκοσμίως εταιρειών, δεν είναι τόσο διαδεδομένη.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής του διατίθεται σε τελετουργίες που σχετίζονται με το τυπικό της ορθόδοξης εκκλησίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διατίθεται για ανάμιξη με σπιτικά σακχαρούχα διαλύματα φρούτων ή άλλων καρπών της φύσης στα οποία προσδίδεται η γεύση και ο υψηλός αλκοολικός βαθμός του Αλκοολούχου αυτού ποτού.

Την μικρότερη κατηγορία, αλλά και την πλέον αξιόλογη, απαρτίζουν οι φανατικοί πότες του προϊόντος αυτού, οι οποίοι αναζητούν με επιμονή και συνέπεια την περίτεχνη και ιδιαίτερη γεύση του.

Τέλος υπάρχει και μία άλλη κατηγορία καταναλωτών, αρκετά μεγάλη, η οποία αρέσκεται στην ανάμιξη του Αλκοολούχου Ποτού, τύπου Κονιάκ με συγκεκριμένους τύπους Λικέρ, μέσω της οποίας δημιουργείται ένα ιδιαίτερα προσφιλές και διαδεδομένο «Κοκτέιλ». Το «Κοκτέιλ» αυτό αποδυναμώνει την οξεία γεύση του Αλκοολούχου Ποτού, χωρίς όμως να αποβάλει τα βασικά χαρακτηριστικά του, παίρνοντας ταυτοχρόνως τα λεπτεπίλεπτα αρώματα κάποιων λικέρ, τα οποία εμπλουτίζουν την γευστική αίσθηση δημιουργώντας έτσι ένα νέο προϊόν εύγεστο και εύπεπτο που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στο ευρύ κοινό.

You are here Αλκοολούχο ποτό τύπου Κονιάκ